- Úvod
- >>
- Batáty
- >>
- Batáty konzum- hľuzy
- >>
- Batáty konzumné fialové
Batáty konzumné fialové
Fialové batáty
V našich podmienkach sú batáty jednoročnou bylinou z čeľade Convovulaceae. Táto odroda fialových batátov sa volá Viola. Má tmavofialovú šupku a fialovú až tmavofialovú dužinu. Sú priamym príbuzným známych, oranžových batátov. Fialová farba dužiny vzniká dôsledkom nahromadenia farbív- antokyanov. Toto farbivo je významným zdrojom antioxidantov, ktoré vieme prirodzene priať zo stravy, ktorú si dopestujeme na vlastnej záhrade, či poli.
Hľuzy sú užšie, pozdĺžne pretiahnuté a na koncoch poväčšine zašpicatené. Vyznačujú sa hutnejšou konzistenciou dužiny, menej sladkou chuťou s nádychom červeného vína. Po upečení sú tieto fialové batáty sladkavé s "krémovou" konzistenciou, čo im dodáva šmrnc dalikatesy na jedálenskom stole. Ideálnou kuchynskou úpravou je pečenie a vysmážanie. Dužina nestráca fialovú farbu.
Ako skladovať fialové batáty?
Fialové batáty po doručení skladujte rovnakým spôsobom ako bežné zemiaky (na chladnom a suchom mieste). Majú kratšiu skladovateľnosť ako bežné zemiaky.
Benefity fialových batátov
- Svojím obsahom vysokého množstva antioxidantov sa tieto hľuzy zaraďujú medzi potraviny, ktoré majú významné dietetické vlastnosti.
- Nielen, že obsahujú množstvo vlákniny a Vitamínu A, zároveň sú zdrojom množstva minerálov.
- Svojím obsahom antioxidantov, pomáhajú predchádzať vzniku nádorových ochorení a nabudzujú protizápalové procesy.
Fialové batáty sú pestované v ekologickom režime - bez chemických postrekov.