- Úvod
- >>
- BIOOCHRANA
- >>
- Kombinácie postrekov a hnojív
- >>
- Pehovitosť jabĺk (hnedé škvrny na jablkách)
Pehovitosť jabĺk (hnedé škvrny na jablkách)
Čo je pehovitosť jabĺk?
Pehovitosť jabĺk je fyziologické ochorenie, ktorého hlavnou príčinou je nedostatok prístupného vápnika v pôde. Ochorenie sa intenzívnejšie prejavuje v suchých a teplých rokoch s nedostatkom zrážok, v rokoch so slabšou úrodou a na pôdach výdatne hnojených maštaľným hnojom a trusom drobných domácich zvierat.
Pehovitosť najčastejšie postihuje Coxovu renetu a jej pomerne rozšírené krížence (napr. Dukát, Šampion, Clivia a pod.), nájde sa však aj na ďalších odrodách. Na povrchu plodov sa prejavuje tmavozelenými preliačinami, pod ktorými sa nachádzajú hnedé ostrovčeky odumretého pletiva dužiny, zasahujúce často až do hĺbky 5-10 mm. Podobné príznaky sa často objavujú aj na Jonathane. Táto škvrnitosť však postihuje len šupku Jonathanov, do dužiny nepreniká
MOŽNOSTI OCHRANY Z uvedených údajov vyplýva, že proti pehovitosti (ale aj proti Jonathanovej škvrnitosti) treba bojovať komplexne. Okrem používania listových hnojív so zvýšeným obsahom vápnika treba dbať aj na harmonickú výživu a pravidelný rez stromov, aby sme každý rok udržali rovnomernú násadu plodov. Postreky citlivých odrôd jabloní by sa mali vykonávať v dvojtýždňových intervaloch od júna do konca leta, najneskôr dva týždne pred zberom ovocia.
ZDROJ: Floraservis
Ako predísť pehovitosti jabĺk?
Keďže sa jedná o fyziologické ochorenie, nie je nutné použiť žiaden fungicíd. Riešením je dodanie prístupného vápnika vďaka hnojivu Tecnokel CaB.
Tecnokel Amino CaB obsahujúci vápnik a bór
Tento produkt má vďaka obsahu L-aminokyselín veľmi dobrú prijateľnosť vápnika do rastliny a plodu. Je to organo-minerálne hnojivo s obsahom vápnika a s malým obsahom bóru, ktorý zabezpečuje lepšie prijatie vápnika do rastliny. Je vhodný na použitie pre všetky typy plodín: zelenina, ovocné stromy, vinič, kvety a okrasné rastliny.
Zvyšuje pevnosť šupky a kvalitu plodov. Znižuje popraskanie plodov a zabraňuje vzniku rôznych chorôb ako sú horkosť plodov jabĺk, hniloba špičiek plodov u rajčín a papriky, spálenie listov u listovej zeleniny a jahôd.
• efektívne redukuje prejavy nedostatku vápnika a bóru
• formuje pevné bunkové steny a tým zvyšuje pevnosť plodov a pozberovú kvalitu
• zvyšuje odolnosť voči stresu
• obsiahnutý bór napomáha pri vstrebávaní vápnika
Účinná látka:
- Vápnik (CaO) vodorozpustný 10,00%
- Bór (B) vodorozpustný 0,20%
- L-aminokyseliny 6,0%
Aplikácia a dávkovanie:
Záhradkári :
- 0,2 - 0,3 % (20 - 30ml / 10l vody)
- 0,4 % (40 ml / 10l vody) V prípade daždivého počasia a počas dozrievania
Veľkopestovatelia :
Listová aplikácia:
Plodina |
Dávka (l/ha) |
Termín aplikácie |
Cibuľoviny |
2,0-4,0 |
V 10- dňových intervaloch od vzídenia |
Zemiaky, cukrová repa |
2,0-4,0 |
Od 10 listov |
Zelenina |
2,0-4,0 |
Po nasadení prvých plodov, potom každých 7-10 dní |
Ovocné sady a vinice |
2,0-5,0 |
Od začiatku tvorby plodov |
Poľné plodiny |
1,0-2,0 |
Pred kvitnutím |
Miešateľnosť a odporúčanie:
Produkt nemiešajte so zásaditými hnojivami. Má pH 3,8. Odporúčame ho aplikovať aj vo forme zálievky ku koreňom spolu aj s hnojivami na báze humínových a fulvo kyselín ako napríklad AGRIFUL