Napredujeme v biologickej ochrane rastlín

Pehovitosť jabĺk (hnedé škvrny na jablkách)

11,97 s DPH 9,98 € bez DPH
Na sklade
Odstráňte pehovitosť jabĺk.
Obj. čislo:
24292

Pehovitosť jabĺk (hnedé škvrny na jablkách)

Čo je pehovitosť jabĺk?

 

Pehovitosť jabĺk je fyziologické ochorenie, ktorého hlavnou príčinou je nedostatok prístupného vápnika v pôde. Ochorenie sa intenzívnejšie prejavuje v suchých a teplých rokoch s nedostatkom zrážok, v rokoch so slabšou úrodou a na pôdach výdatne hnojených maštaľným hnojom a trusom drobných domácich zvierat.

 

Pehovitosť najčastejšie postihuje Coxovu renetu a jej pomerne rozšírené krížence (napr. Dukát, Šampion, Clivia a pod.), nájde sa však aj na ďalších odrodách. Na povrchu plodov sa prejavuje tmavozelenými preliačinami, pod ktorými sa nachádzajú hnedé ostrovčeky odumretého pletiva dužiny, zasahujúce často až do hĺbky 5-10 mm. Podobné príznaky sa často objavujú aj na Jonathane. Táto škvrnitosť však postihuje len šupku Jonathanov, do dužiny nepreniká

MOŽNOSTI OCHRANY Z uvedených údajov vyplýva, že proti pehovitosti (ale aj proti Jonathanovej škvrnitosti) treba bojovať komplexne. Okrem používania listových hnojív so zvýšeným obsahom vápnika treba dbať aj na harmonickú výživu a pravidelný rez stromov, aby sme každý rok udržali rovnomernú násadu plodov. Postreky citlivých odrôd jabloní by sa mali vykonávať v dvojtýždňových intervaloch od júna do konca leta, najneskôr dva týždne pred zberom ovocia.

ZDROJ: Floraservis

 

 

Ako predísť pehovitosti jabĺk?

Keďže sa jedná o fyziologické ochorenie, nie je nutné použiť žiaden fungicíd. Riešením je dodanie prístupného vápnika vďaka hnojivu Tecnokel CaB.

 

Tecnokel Amino CaB obsahujúci vápnik a bór

Tento produkt má vďaka obsahu L-aminokyselín veľmi dobrú prijateľnosť vápnika do rastliny a plodu. Je to organo-minerálne hnojivo s obsahom vápnika a s malým obsahom bóru, ktorý zabezpečuje lepšie prijatie vápnika do rastliny. Je vhodný na použitie pre všetky typy plodín: zelenina, ovocné stromy, vinič, kvety a okrasné rastliny.

Zvyšuje pevnosť šupky a kvalitu plodov. Znižuje popraskanie plodov a zabraňuje vzniku rôznych chorôb ako sú horkosť plodov jabĺk, hniloba špičiek plodov u rajčín a papriky, spálenie listov u listovej zeleniny a jahôd.

 

• efektívne redukuje prejavy nedostatku vápnika a bóru
• formuje pevné bunkové steny a tým zvyšuje pevnosť plodov a pozberovú kvalitu
• zvyšuje odolnosť voči stresu
• obsiahnutý bór napomáha pri vstrebávaní vápnika

 

 

Účinná látka:

  • Vápnik (CaO) vodorozpustný 10,00%
  • Bór (B) vodorozpustný 0,20%
  • L-aminokyseliny 6,0%

 

Aplikácia a dávkovanie:

Záhradkári :

  • 0,2 - 0,3 % (20 - 30ml / 10l vody)
  • 0,4 % (40 ml / 10l vody) V prípade daždivého počasia a počas dozrievania

 

Veľkopestovatelia :

Listová aplikácia:

Plodina

Dávka (l/ha)

Termín aplikácie

Cibuľoviny

2,0-4,0

V 10- dňových intervaloch od vzídenia

Zemiaky, cukrová repa

2,0-4,0

Od 10 listov

Zelenina 

2,0-4,0

Po nasadení prvých plodov, potom každých 7-10 dní

Ovocné sady a vinice

2,0-5,0

Od začiatku tvorby plodov

Poľné plodiny 

1,0-2,0

Pred kvitnutím

 

Miešateľnosť a odporúčanie:

Produkt nemiešajte so zásaditými hnojivami. Má pH 3,8. Odporúčame ho aplikovať aj vo forme zálievky ku koreňom spolu aj s hnojivami na báze humínových a fulvo kyselín ako napríklad AGRIFUL

Nech vám nič neujde

Najnovšie informácie a novinky v biologickej ochrane Vašej záhrady, priamo na Váš mail.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.